maandag 13 oktober 2008

Maandag 13 oktober. Viana do Castelo.



We staan nu op een “strand” camping en dat is verbluffend anders dan andere campings. De mensen die hier zijn overwinteren bijna allemaal en zitten nog maanden op het Iberisch schiereiland. Af en toe verkassen ze, naar mate het later in het jaar wordt zakt men naar het zuiden af. Iedereen heeft alle, en dan ook alle tijd, en is dus niet vies van een praatje. Er wordt hier wat afgeouwe…. Echter, maar in beperkte mate door ons!
De scooter het hok uit en op pad. Viana do Castelo blijkt echt een leuke havenstad te zijn. Zoals veel Portugese havensteden heeft ook zij haar lokale beroemde ontdekkingsreiziger, maar dat is heel begrijpelijk wanneer je het onovertroffen belang van de zeevarende Portugezen beziet in het ontdekken van de wereld. De held van vandaag is Joâo Âlvares Fagundes. Nooit van gehoord? Wij ook niet, maar hij is degene die de zeer rijke visgronden bij Groenland en New Foundland ontdekte en in kaart bracht. Eeuwen lang de plaats waar Portugal de vis vandaan haalde en dat is daarmee economisch gezien ongetwijfeld van heel veel meer waarde geweest dan bijvoorbeeld Brazilië, Angola of welke andere buitenplaats dan ook.
Een groot deel van de stad is autovrij en heel goed onderhouden. Goed gerestaureerde oude gebouwen, veel restaurants en mooie winkels. Een plezierige plek om te zijn. Niets spectaculairs, maar heel comfortabel.
Boven de stad ligt de Monte de Santa Luzia, met haar Basilica. Deze kerk is - volgens de kenners - met een schuin oog naar de Sacré Coeur gebouwd, maar om die associatie te maken moet je of de architect geweest zijn of ruim van de overigens prima wijn hier genoten hebben. We moeten eerlijk toegeven dat we deze maal met de kabelbaan naar boven zijn gegaan. Vijf kilometer stijl tegen de berg op lopen… en dan weer terug… Na een regenachtige nacht was het weer vandaag prima. Morgen richting Porto, we zijn benieuwd.
Posted by Picasa

1 opmerking:

Cobi en Jan Kerkhof zei

De dagelijkse stukjes zijn weer van grote klasse Hans en Cora. Ze roepen plezierige gevoelens op, gevoelens van meegenieten. Vandaag is het stukje zo mogelijk nog prettiger. Het gevoel daarbij vandaag is: waren we er maar even bij.
Geniet volop, dan doen wij het ook.

Hartelijke groet,

Jan en Cobi