vrijdag 17 oktober 2008

Vrijdag 17 oktober. Aveiro.


Met goed weer werden we wakker. Gisteravond hadden we gezien de afwezigheid van welke kampeerder dan ook zo onze bedenkingen gekregen bij de temperatuur van het warme water van de douches, een langdurige test bevestigde onze vrees. Het warme water werd niet warmer dan “niet meer steenkoud”. Dus douchen in de camper!
Na de koffie zijn we met de scooter naar Aveiro gereden, zo’n 20 kilometer naar het noorden. Aveiro is een al heel oud havenstadje, ooit rijk en welvarend geworden door de visvangst bij New Foundland en het zout dat hier in de lagunes werd (en nog wordt) gewonnen. In 1575 verzandde echter de haven (en Nederlandse baggeraars waren er toen nog niet), waarna het in verval raakte. Pas de laatste tientallen jaren is het stadje weer in opkomst, samen met de gehele kust in dit deel van Portugal. Het bleek een aardig stadje te zijn, niet echt de moeite waard om een omweg voor te maken, maar als je toch in de buurt bent… Naast de vismarkt vonden we zo’n leuk authentiek restaurantje dat we er gewoon niet niet konden gaan lunchen. Het was druk, we waren de enige buitenlanders en we hebben er genoten.
Op de terugweg zijn we gestopt in Ilhavo. Dit dorp leverde 500 jaar lang vrijwel alle kapiteins en heel veel scheepslui en vissers voor de Portugese vissersvloot die elke jaar voor een trip van bijna 6 maanden naar Groenland en New Foundland voer om kabeljauw te vangen. Om dit te memoreren is er een mooi en interessant museum opgericht. Het was leuk om te bezoeken. Zo krijgen we steeds een nieuw stukje te zien van de legpuzzel die de grootse Portugese maritieme geschiedenis nog wel een beetje voor ons is. Morgen weer verder naar het zuiden.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: