vrijdag 24 oktober 2008

Vrijdag 24 oktober. Alcobaca en Nazaré



Weer een beetje opgekrabbeld, vond ik dat we vandaag wel weer op pad konden. We willen in deze omgeving een aantal plaatsen bezoeken, maar besloten het vandaag niet al te ver te zoeken. Dus de scooter gepakt om als eerste naar het nabijgelegen Alcobaca te gaan, waar het Mosteiro de Santa Maria staat. Tot nu toe blijven de kerken en kloosters die we in Portugal gezien hebben in omvang ver achter bij vergelijkbare objecten in Spanje of Italië, maar dit is echt andere koek. Dit klooster is geweldig groot en omvat o.a. de grootste kerk van Portugal.
Deze is in 1153 opgericht uit dank van koning Alfonso Henriques, die niet te ver van hier in 1147 de Moren versloeg. Hij heeft het resultaat nooit gezien, want de bouw was pas in 1223 klaar en ook daarna hebben er nog heel veel koningen aan gebouwd. Nu is het een gebouw van zeker 150 bij 150 meter, dat naast die kerk een schitterende kruisgang en talloze indrukwekkende ruimtes omvat. Een voor deze omgeving uitzonderlijk eenvoud kenmerkt alle ruimtes. Geen overdadig bladgoud, tierelantijnen of wat dan ook. Soberheid is troef.
Daarna nog even rondgetoerd in Nazaré, de plaats waar deze camping onder valt. Het is een oud havenplaatsje dat aan een mooie beschutte baai ligt en een prachtig strand heeft. Nu, niet alleen de Algarve is ontdekt, dit gebied inmiddels ook! De appartementenblokken wisselen elkaar af, alleen op een aantal hoog gelegen plekken waar de ontwikkelaars kennelijk geen toestemming kregen is nog wat van het authentieke dorp te vinden. Omdat de toeristen allang vertrokken zijn, zie je wel opvallend veel authentieke bewoners. Klein, vaak gebogen en soms in klederdracht, zo niet, dan in het zwart. Morgen weer wat verder weg.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: