vrijdag 10 oktober 2008

Vrijdag 10 oktober – Verbazingwekkend.


Vandaag was het plan om naar Braganca te rijden in het meest Noord-Oostelijke deel van Portugal en via een wat zuidelijker gelegen route weer terug te keren naar de camping.
Het was - zoals verwacht - een mooie weg door bergachtig terrein, de gemiddelde hoogte zal ongeveer 800 meter zijn geweest. We verbaasden ons erover hoe welvarend de omgeving hier is. In gedachte hebbende het feit dat tot voor de laatste uitbreiding van de EU Portugal tot de armste landen behoorde zien we het ene echt grote vrijstaande huis na het andere aan ons voorbij trekken. In de wat grotere dorpen en stadjes vindt je moderne appartementen die er eveneens ruim bemeten uitzien. Overal is alles schoon, slechts een heel enkele oude auto op de weg en dat in het minst toeristische deel van het land. Dat laatste bleek alleen al uit het feit dat we regelmatig toegewuifd werden! Waar het geld verdiend wordt is ons niet duidelijk. We zien alleen landbouw, maar die is door de vele smalle terrassen langs de berghellingen kleinschalig van omvang. Olijfbomen, vaak gecombineerd met wijnranken (geen grand cru niveau!), veel tamme kastanjes, wat velden pompoenen en hier en daar fruitbomen… Hoe het werkt werkt het, kennelijk hebben al die landbouwsubsidies echt een prima uitwerking om een land als dit op niveau te brengen. Braganca zelf is een grote stad met een oud centrum en een heuse citadel. Rondom een dergelijke strategische plaats werd immers heel wat afgevochten. We hebben ons via de meest nauwe straatjes tot aan deze citadel geworsteld, soms met zweet in de handen, en vonden er nog een parkeerplaats ook. Maar het was de moeite waard.
Op de terugweg stopten we in Mirandela, mooi parken en opnieuw een hele oude maar in prima staat verkerende Romeinse brug. Wat konden die jongens bouwen! Na Mirandela zouden we snel naar huis doorsteken, ware het niet dat we een “desvio” hadden. Ze doen hier duidelijk niet kinderachtig. Als een weg hier en daar geasfalteerd moet worden sluit je hem gewoon voor 25 kilometer af en laat je de mensen een extra 25 kilometer omrijden. Nog wat dictatoriale trekjes blijven hangen?? Toch een mooie dag met geweldig weer.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: